FrasVåfflor

4 stycken

  • 1¾ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smält smör

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

(Receptet kommer från Ica.se)

Permalink Fika Kommentarer (0) Trackbacks ()

Smulpaj

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • Bär / frukt efter önskemål

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg. Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i bären / frukten och sockra lite lätt. Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.

Permalink EfterrättsPajer Kommentarer (0) Trackbacks ()

Grahamsbullar

16 bullar

  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk honung, sirap eller socker
  • 1 tsk salt
  • 11 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl att baka ut med
  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
  3. Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt lita av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
  6. Tillsätt resterande mjölk och rör.
  7. Blanda i grahamsmjölet lite i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg.
  8. Jäs grahamsdegen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
  9. Dela på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
  10. Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
  11. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
  12. Täck över med handduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.

Permalink Bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Scones

1 scones

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
  • 1 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg. Platta ut degen till rund kaka. Skär två skåror i kakan som ett kors. Nagga kakan med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

(Receptet kommer från Hemkunskapsboken)

Permalink Bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pannkakor

1-2 pers

  • 1 dl vetemjöl  (eller ¾ dl vetemjöl  + ¼ dl grahamsmjöl)
  • 1 krm salt
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk smör

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna.

(Receptet kommer från Hemkunskapsboken)

Permalink Övriga Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()

Godaste Lasagnen

Köttfärsås:

  • 12 st lasagnaplattor
  • 400 g köttfärs
  • 2 lökar
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • Grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk oregano

Ostsås:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • ½ tsk salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 100 g riven ost

Ovanpå:

  • 50 g riven ost

Bryn köttfärsen och den hackade löken. Tillsätt krossade tomater, vatten, salt och grovmalen svartpeppar. Låt såsen koka sakta under lock i ca 20 min. Smält margarin i en kastrull för ostsåsen ch blanda i vetemjöl i det smälta smöret. Häll i hälften av mjölken. Hetta upp och rör blandningen jämn. Tillsätt resten av mjölken. Rör om hela tiden och koka ett par minuter. Tillsätt salt, grovmalen svartpeppar, timjan och riven ost. Tillsätt oregano i köttfärssåsen. Smörj en rektangulär form. Häll först köttfärsås i formen och lägg lasagneplattor ovanpå. Häll köttfärs- och ostsås på lasagneplattorna. Gör två likadana lager till. Häll endast ostsås ovanpå det sista lagret med lasagneplattor och strö över riven ost. Grädda lasagnen i 200 grader i 30-40 minuter. Låt lasagnen dra sig övertäckt i ca 10 min innan den serveras med en god vitkålssallad.

(Receptet kommer från EuroShoppers)

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

SchweizernötsPaj

Smet

  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 100 g smällt smör eller margarin

Topping

  • 200 g schweizernötschoklad
  • 7 msk grädde
  • 1 msk smör

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smält smör i bunken. Se till att smeten är jämn. Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.

Ta ut kakan och låt den svalna något. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen. Servera med vispad grädde.

Permalink EfterrättsPajer Kommentarer (0) Trackbacks ()

PurjoLök- Och BaconPaj

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten

Fyllning:

  • 1 purjolök
  • Smör
  • Knaperstekt bacon
  • 1,5 dl smjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl riven ost

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Sätt in den i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen och klä en pajform. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Under tiden görs fyllningen. Finstrimla purjolöken och fräs den i smör i en stekpanna. Knaperstek baconet. Vispa samman mjölk, grädde och ägg och tillsätt purjolök, skinka och ost. Sänk ugnstemperaturen till 220 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda pajen tills äggstanningen stelnat, ca 20-25 minuter.

Permalink Pajer Kommentarer (0) Trackbacks ()

FamiljeBiff

  • 400 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl mjölk
  • Smör
  • 3 dl kelda klassisk gräddsås (kan även göra en egen gräddsås istället)

Blanda färs, salt, peppar, mjöl och mjölk. Hetta upp smör-&rapsolja i en stor stekpanna. Platta ut färsen direkt i pannan till en stor biff. Stek färsen ca 4 min. Dela färsen i 4 delar och vänd dem. Stek ca 4 min till. Häll såsen runt biffen. Låt puttra ca 1 min.

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

Gratinerad KöttFärsPasta

  • 250 g pasta penne
  • 400 g köttfärs
  • Smör
  • 1 purjolök
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl tomatsås, t ex färdig pastasås
  • 2 dl Kelda pastasås mild ost

Sätt ugnen på 250°. Koka pastan. Stek köttfärsen i smör i en stekpanna och rör så att den smular sig. Strimla purjolöken och låt den fräsa med. Krydda med salt och rör i tomatsåsen. Varva pasta och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Ringla över ostsåsen. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 min.

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

ÄdelOstBiffar

  • 800 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 100 gr Ädelost
  • Salt,
  • Peppar

Hacka ädelosten och blanda i en bunke med resten av ingredienserna. Forma biffar av köttmassan och stek dem ca 3 minuter på varje sida.

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

Honungspuffens KöttBullar

  • Blandfärs (helst fläskfärs)
  • Hackad lök
  • Ägg
  • En skvätt grädde
  • Salt och peppar
Blanda allt och stek en test för att kontrollera smaken.

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

Falsk Fläskfilé

  • 500 gr blandfärs
  • 2 msk aromat
  • 1 burk crème fraiche med franska örter
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • soja

Blanda blandfärs med aromat. Rulla till en korv och rulla in i gladpack. Frys i 1,5 timma. Skär i skivor och stek. Blanda crème fraiche och grädde och tillsätt lite guldsoja för färgens skull. Lägg det stekta köttet i en ugnsäker form och slå över såsen. In i ugnen 175-200 grader i 15 min. Servera med klyftpotatis eller pressad potatis och en härlig sallad!

Permalink Köttfärs Kommentarer (0) Trackbacks ()

Pytt I Panna På Grekiskt Vis

  • 500 g Potatis   
  • 500 g Fläskfilé   
  • 1 st Paprika, gul   
  • 1 st Paprika, röd   
  • 1 st (röd/röda) Lök   
  • 3 st Tomat   
  • 100 g Salladsost (feta) 10%   
  • 1 dl Olivolja   
  • 2 tsk Soja, kinesisk   
  • 1 tsk Sambal oelek   
  • 1 tsk Ingefära   
  • 3 klyfta(or) Vitlök   
  • 2 dl Fraiche 5%   
  • 2 msk Majonnäs lätt 32%   
  • 1 tsk Salladskrydda   
  • 4 klyfta(or) Vitlök   

 Blanda 1 dl olivolja, 2 tsk soja, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk ingefära, 3 vitlöksklyftor, salt och svartpeppar till en marinad. Strimla köttet och lägg det i marinaden, låt det dra ca 6 timmar. Skala och klyfta potatisen, lägg i en långpanna. Sätt in i ugn 225° ca 10 minuter. Lägg på köttet samt strimlad paprika, tomat, rödlök och fetaosttärningar. Stek ytterligare 15 minuter. Blanda samman fraiche, majonnäs, 4 vitlöksklyftor och salladskrydda till en sås och servera till pytten.

Permalink Fläskfilé Kommentarer (0) Trackbacks ()

Hannas FläskfiléGryta

  • 500 g fläskfilé
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ köttbuljong

Skär köttet i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Vispa ihop grädde, vitlök och senap. Häll det bredvid köttet i pannan och smula i buljongtärningen. Låt det koka några min. Servera med klyftpotatis.

Permalink Fläskfilé Kommentarer (0) Trackbacks ()